Visita Nº

Senderistes les Rodanes

Senderistes les Rodanes
Vilamarxant

lunes, 14 de enero de 2019

27-01-2019, GATOVA: PIC DE L'ÀGUILA, MOLINS I FONTS

Sogorb, Serra de Espadà i Penyagolosa des del Pic de l'Àguila





  • EIXIDA: LLAVADOR
  • HORA D'EIXIDA: 07:30 H
  • COM ARRIBAR-HI: GATOVA
  • TRANSPORT: COTXES PARTICULARS
  • DISTANCIA RUTA: 10,2 KM aprox.
  • DESNIVELL ACUMULAT:  438 m. aprox..
  • NIVELL:  FACIL
  • TRACK: WIKILOC
  • TIPUS DE RUTA: CIRCULAR 
  • DINAR:EN CASA
  • HORA DE TORNADA: APROX. 13:30 H
  • ORATGE: GATOVA 

Per a la primera eixida de l'any recuperem la ruta que hem anul·lat ja en vàries ocasions per motius de la climatologia, aquesta no és altre que la pujada al Pic de l'Àguila eixint de Gatova. De baixada, visitarem els molins d'Iranzo i el de la Ceja, a part d'unes quantes fonts. Arribats a Gatova, aparquem el vehicle al carrer Monte Rodeno i donem inici a la caminada.
Pic de l'Àguila
Pel mateix carrer on hem aparcat anem eixint del poble, guanyant altura ràpidament per la forta costera que presenta, fets uns 300 m i en un pronunciat revolt, trobarem la primera font. Caminem pel Camino de Soneja, per on passa el PR V-63.9 Gatova-Soneja, aquest és una pista amb trams formigonats i trams de terra, que porta fins dalt del Pic de l'Àguila. De tant en tant el PR aprofita trams de senda per a escurçar el camí.
refugi dalt del Pic de l'Àguila
Quan portem fets 1,5 km arribem a un punt a on haurem de tornar de baixada del pic per seguir la ruta, a partir d'ací el nostre camí conflueix amb la Colada de la Mojonera, antiga ruta de transhumància, arribant dalt del Pic de l'Àguila, el primer que ens ix al pas és un xicotet refugi construït imitant l'estètica dels antics molins. També trobem ací dalt un vèrtex geodèsic i una xicoteta estació meteorològica.
Molí d'Iranzo
En l'últim tram de pista anirem passant de Castelló a Valencià, de l'Alt Palància al Camp del Túria, de Sogorb a Gatova, les vistes especialment cap al nord i a l'est són dignes de l'esforç: la vall del Palància, la Serra d'Espadà, Sogorb, Navaixes, Altura i com no, al fons impertèrrit, veient passar el temps, el Gegant de Pedra, el Penyagolosa. Si ens girem, podrem contemplar tot el Camp del Túria i sobreeixint, les nostres Rodanes.
Font del Tormo
Ens acomiadem del lloc i donem inici a la baixada desfent l'últim tram que ens ha portat fins dalt del cim. Arribem al punt on conflueixen l'anada i la tornada, ara seguim de front per pista carenera de terra, aquesta segueix senyalant la divisòria entre Castelló I Valencià, fets uns pocs metres, deixem la pista per una senda que ix a la dreta i que en pronunciada pujada ens porta a trobar el Moli d'Iranzo o Cachumbito com també es coneix. Ens hi entre-tenim a visitar les restes del molí, per l'interior té unes escales que permeten pujar fins dalt, això el converteix en un magnífic mirador.
Molí de la Ceja
Vist el lloc, seguim ruta i ara tenim pel davant un tram de senda amb pendent molt pronunciada que en uns 1,3 km ens porta a eixir al Camino de Gatova a Tristany, girem a la dreta i fem un poquet més de 300 m que ens deixen davant del molí de La Ceja, de característiques similars al d'Iranzo, visita al lloc i en acabar, reiniciem la caminada, ara ja tot per asfalt, pel Camino de Tristany, passem per la Fuente del Tormo que visitem i a seguir.
Font de San Isidro
Quan estem a punt d'arribar a Gatova, trobem la Fuente de Iranzo, parada, fotos i a continuar, ara ja pels carrers del poble ens apropem a on a primera hora hem deixat el vehicle, ací trobem el llavador i l'última font del dia, la Fuente de San Isidro, Donant per finalitzada està curta i tranquil·la ruta, pujarem als vehicles i posarem rumbs envers Vilamarxant.

No hay comentarios:

Publicar un comentario