Visita Nº

Senderistes les Rodanes

Senderistes les Rodanes
Vilamarxant

martes, 3 de noviembre de 2020

15-11-2020, COLL DE LA NEVERA-RAPITA-NEVERA DE QUATRE CAMINS-JINQUER


 



EIXIDA: LLAVADOR

HORA EIXIDA: 06:45 H

COM ARRIBAR: COLL DE LA NEVERA
TRANSPORT: COTXES PARTICULARS
DISTANCIA RUTA: 12,80 KM Aprox.
DESNIVELL POSITIU: 883 m Aprox.
DESNIVELL NEGATIU: 871 Aprox.
NIVELL: MIG, AMB ALGUN TRAM EXIGENT  (IBP index =71)
TIPUS DE RUTA: CIRCULAR, 
HORA DE TORNADA: 14:30/15:00 h Aprox.
ORATGE: ALCUDIA DE VEO
TRACK WIKILOC, (AMB ALGUNA XICOTETA MODIFICACIÓ): RAPITA, XINQUER


Deixarem el cotxe en el Coll de la Nevera, a tocar de la CV-215, entreAlgimia d'Almonacid i Alcudia de Veo. Tenim una zona per a aparcar diversos vehicles i en la zona de baix hi ha una pista forestal on caben en fila uns quants cotxes més. Hi ha una zona de taules i seients de pedra i un rètol informatiu i a uns 50m aproximadament pujant per uns esglaons,  trobem la Nevera de Algimia o de Espadà.


Enfront del coll i creuant la CV_215  tenim la senda que puja cap al pic la Rapita, que amb els seus 1106, es el pic més alt de la serra Espadà, en tot moment, seguirem les marques del PR63.6. Fet un quilòmetre aproximadament, arribem a les dos Tetas, lloc on fet un xicotet desviament, trobarem tot un seguit de construccions que formaren part de les trinxeres de la Linea XYZ


Fets uns 3,7 km i amb algun tram de pronunciada pendent, arribarem, dalt del cim del Rapita, punt mes alt de tota la serra de Espadà Des del pic contemplarem unes vistes espectaculars del Penyagolosa, segon pic més alt de la Comunitat Valenciana. Aprofitarem el lloc per procedir a llevar pes a les motxilles  i gaudir d'un moment de relax.



Iniciarem el descens seguint les marques del PR, anirem trobant trams de trinxeres aquí i allà, també trobarem durant tot el camí sureres, a les quals els hi han practicat "la saca" (llevar l'escorça) per aprofitament del suro, cosa que els deixa el tronc amb el característic color roig que tan crida l'atenció.



Arribarem al coll de Quatre Camins i seguint les indicacions ens desviarem per visitar la Nevera de Quatre Camins per lo que farem un tram de 0,7 km que un colp visitada, tindrem que desfer altre colp, la nevera es d'unes dimensions considerables i esta en molt bon estat de conservació.


Tornarem sobre les nostres passes fins arribar altre colp al coll, aquí agafarem la pista del Xinquer que sempre en suau descens ens anirà fent perdre altitud, passarem per un dels pocs, sinó únic bosc de castanyers de tota la comunitat, amb sort, ens obsequiarà amb l'espectacle de les seues tonalitats tardorenques. 



Seguint la pista, arribarem davant de les restes del poblet del Xinquer, un antic poblat morisc que va estar habitat fins a la guerra civil i degut a la cruesa de la batalla va esser abandonat. Del poble nomes queden en peus quatre parets i esta tot envaït per la vegetació, destacant les parets exteriors de lo que fou primer mesquita i després capella.



En funció de com anem de temps ens hi arribarem o ens conformarem en veure'l des del camí, vist el lloc ens apartarem del track "oficial" i ens endinsarem en un bonic sender que ens portarà a eixir a la pista del Puntal del Gordo, pista que ja no deixarem fins arribar a on aquest matí, hem iniciat la ruta.


La Organització