REMEIS NATURALS DE LES RODANES 6
PEBRELLA
Thymus piperella
Famlia LABIADES
“Terra de paella,
terra de pebrella”
Mateta molt coneguda, endemisme ibero-llevantí
distribuït per València, Alacant, part de Murcia i Albacete. Floració des de
juliol fins a novembre
![]() |
Flora silvestre del Mediterráneo
occidental http://www.florasilvestre.es/mediterranea/
|
PARTS UTILITZADES: branquetes amb flors i fulles
APLICACIONS:
1. CONDIMENT PER A LES OLIVES.
Les olives
verdes es partixen o se'ls donen diversos talls, es posen amb aigua, que es
canvia diàriament fins que perden tot el seu amargor. A continuació es deixen
en salmorra amb les herbes aromàtiques (
pebrella i sajolida) i unes poques fulles de garrofera, per a evitar que
s´ablanisquen. La salmorra es prepara més o menys salada, normalment de 25 a
100 grams de sal per litre d'aigua. Al gust es poden consumir ja a la setmana.
2.
CONDIMENT
PER A LA CARN.
Als plats de carn, sobre tot al
“gazpacho manchego” i altres plats de caça, les fulles de pebrella li donen un
gust molt especial.
3.
INFUSIONS
APERITIVES.
Infusió, a raó de mitja cullerada per
got d´aigua, beguda avans del dinar.
4.
PER
A LLAVAR LES FERIDES.
La mateixa infusió però més concentrada (una
cullerada per got) i posar-li també rabet de gat (Sideritis sp.)
NO OBLIDEU QUE LES PLANTES AL CAMP NO ES PODEN ARRANCAR, TALLEU-LES AMB LES TISORES I A SOLES EL